Wij eten lokaal

Boeren en burgers werken samen

De afgelopen jaren zijn steeds meer boeren en burgers gaan samenwerken in lokale voedselgemeenschappen, ook wel CSA’s genoemd. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de lokale gemeenschap wordt ondersteund. Boeren en producenten zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten. Burgers zijn verzekerd van duurzaam geproduceerde, verse en lokale producten zoals lokale groenten, fruit, vlees, brood, kaas, eieren en zuivel, soms aangevuld met producten van de Bio-groothandel. En het effect hiervan is dat veel minder vervoerskilometers worden gemaakt en boeren die weinig of geen CO2 uitstoten bij de vervaardiging van hun producten worden gesteund.

Overal een boer in de buurt

In Nederland zijn nu meer dan 80 CSA tuinderijen, 9 Herenboerderijen, en zo’n 25 Voedselcoöperaties. En in vele dorpen en buurten zijn initiatieven om een voedselgemeenschap te starten. Samen werken we zo aan een eerlijk, duurzaam en klimaatneutraal voedselsysteem.

Doe mee!

Kijk op de kaart voor een initiatief bij jou in de buurt. Zit er geen initiatief bij jou in de buurt? Start er zelf één! Klik hier voor de opties.